NetWork Users Sweden        
Startsida - Årsmöte - Styrelsen - Förmåner - Om - Bli Medlem
 

 

Vart är vi på väg, den här gången?        2011-12-27

Först hade vi Stordatorerna, som hade sin (första) storhetstid under 60- och 70- talen. Därefter kom Minidatorerna. Efter det hade vi Minidatorer med nätverkskopplade arbetsstationer och PC:er. Runt 1985-1986 kom så den stora revolutionen med PC-baserade nätverk som slog nock out på framförallt minidatorbranschen. Giganter som Norsk Data, Data General och Digital Equipment försvann inom loppet av några år.


Under alla dessa år skedde samtidigt stora och omvälvande förändringar bland dem som arbetade inom IT. Medan företagsledare jublade så grät IT-chefer och annan IT-personal. Tursamt nog var det tämligen lätt att sadla om och istället börja arbeta med den nya PC-baserade IT-teknologin. PC:na och de nya nätverken gjorde det dessutom möjligt även för små företag och organisationer att kunna införskaffa och drifta egna nätverk, eftersom såväl hårdvara som mjukvara blev så mycket billigare (även om det fortfarande var väldigt dyrt jämfört med nu).


Det här betydde samtidigt att fler och fler systemtekniker och administratörer för nätverken behövde rekryteras, men idag tycks dock verkligheten ha hunnit ifatt oss. Av säkerhetsskäl tenderar de slutna datorhallarna att ånyo växa fram, med såväl driftmässiga som kostnadsmässiga fördelar utöver säkerhetsaspekterna, vilket naturligtvis tilltalar många företagsledare.


Med det underbara Internet, som har betytt så oerhört mycket för världen, kom tyvärr samtidigt en massa skit såsom kriminella hackare och andra vars livsuppgift förefaller vara att göra livet till ett helvete för andra genom att sabotera och förstöra så mycket som möjligt. Som grädde på moset växer dessutom skaran av brottslingar, som nu iklädda kostymer, skolar om sig till experter inom IT i syfte att behärska det mesta inom IT och vars enda mål är att på olika raffinerade sätt kunna stjäla så mycket pengar som möjligt via Internet. Numera kan de göra "sitt jobb" hemma i finsoffan istället för att genomföra riskfyllda fysiska operationer "på fältet", med allt vad det innebär.

Det här kan dock komma att betyda att regering och riksdag måste aktivera olika nya stimulanspaket, annars kanske arbetslösheten i vårt land skjuter i höjden ordentligt. Våra brottslingar av

"gamla stammen" måste rimligtvis generera enorma mängder arbetstillfällen i vårt samhälle. Glasmästare, sjukhus, snickare, plåtslagare, larmföretag, butiker m.m. m.m. säljer i nuläget förmodligen enorma mängder produkter och tjänster tack vare våra brottslingar. Brottslingarna håller på så sätt också liv i många näringar som annars förmodligen skulle bli tvungna att slå igen, med sämre service till följd för vanligt folk. Vi kanske rent av måste omvärdera brottslingarnas roll i samhället?


Försäkringsbolagen låtsas i sammanhanget sucka och stöna, för sanningen är att ökad brottslighet (typ inbrott och skadegörelse) säljer fler försäkringar och samtidigt kan bolagen passa på att höja premierna mer än lovligt med hänvisning till den ökade skadefrekvensen.


(Parallellt har vi numera även andra kostymbärande brottslingar, våra "Finansingenjörer", som nu på en "avreglerad marknad" (läs "en helt okontrollerad marknad") istället för att konstruera ärliga och verkliga finansiella produkter förefaller ägna sig åt att konstruera "finansiella drömmar", dvs produkter som våra banker och andra finansiella aktörer får oss vanliga dödliga att investera i.

Samtidigt kvitterar horder av finansfolk ut jättelöner och jättebonusar år efter år, allt medan pyramidspelen tillåts fortsätta växa. Har ni inte sett "Inside Job" så gör det!)


Nåväl, tillbaka till "Den Nya Vågen" Internetkopplade PC-nätverk med Appar, Molntjänster och Molnfarmar.

 

Med de nya mobiltelefonerna, sk Smartphones, tillsammans med nya Internet-tjänster för mobiler, har gränserna mellan PC och mobiltelefon på allvar börjat suddas ut. Man kan göra mycket med de nya Smartphone-mobilerna, men inte allt och framförallt är det många gånger krångligt pga av avsaknaden av tangentbord och en större skärm. Men nya smarta kompletta dockningsstationer för de nya mobilerna kommer mer och mer och i mellanläget kan man ju alltid ta till de lite större "Surfplattorna", som trådlöst kan accessa Internet direkt, eller via 3G/4G, eller via WiFi via Smartphone-mobilens 3G/4G.

 

Väl ute på Internet, som numera är ett gigantiskt "smörgåsbord", kan användare välja och vraka bland mängder av varor och tjänster.

Skillnaden idag mot tidigare är att en användare/anställd kan göra det utan att behöva använda sitt företags dator, dvs utan insyn och kontroll. En säljare t.ex. som tidigare tvingades använda företagets CRM-program, kan numera välja att köra ett eget system, en app, där han/hon lägger in mer avancerad information om sina kunder än den information som läggs in i företagets system. Företag vill ha full kontroll och bestämma, medan den anställde vill känna sig behövd och värdefull och om inte förr så börjar nu en medvetenhet äntligen infinna sig om att relevant information är värdefull. För alla parter.


Alla beslut som tas och all planering för framtiden som görs på ett företag grundar sig på relevant information. System som hanterar relevant information och som samtidigt kan göra denna information tillgänglig för alla som är behöriga, är företagskritiska. Men det vi ser nu är något som kan göra dessa system bristfälliga, eller till och med oanvändbara. Användarna kan numera helt obemärkt välja att köra efter en egen agenda om inte företagen och dess IT-ansvariga ser upp.


Hur ska man hantera alla de risker som ligger framför oss och vilka risker pratar vi om? (Vi ska vara medvetna om att företagsledare är mycket intresserade av att Molntjänster, ja av allt som kan sänka företagets kostnader och som vanligt är det främst personalkostnader som tilltalar eftersom sänkta personalkostnader automatiskt leder till sänkta kostnader på en hel rad andra områden, t.ex. minskade lokalytor, färre chefer, färre tjänstebilar, färre licenser, m.m. m.m.)


För att nämna några risker är följande något att fundera över:


-Om företag väljer flera molntjänster, typ Epost, logistik och ekonomi, hur påverkar det IT-avdelningen?


-Hur kan och hur ska de olika Molntjänsterna integreras i företaget?


-Vilka nya risker uppstår med Molntjänster?


-Ska man anlita en mellanhand, typ en "MolnFarm", en Portal, som hanterar de olika molntjänsterna, eller ska man själv försöka upprätta och underhålla de olika integrationerna själv?


-Hur kan man förhindra att användare använder privata "datorer" med appar under arbetstid, eller använder icke godkända appar?


-Vem ansvarar för tillgängligheten av Molntjänster och hur skall den upprätthållas? Fadäsen hos Tieto Enator aktualiserar verkligen denna frågeställning. Att lita på redundans duger tydligen inte om t.ex. ett kontrollerkort börjar krångla. Då speglas korrupt data till övriga diskar och allt blir oanvändbart. Generationsbackuper måste finnas.

Vi kommer framöver att ta del av olika artiklar inom området och debattera dessa och även själva, gärna med er hjälp, lyfta fram olika saker och nagelfara detta på vår hemsida.

Våra kära datatidningar blir nu mer och mer betydelsefulla i sammanhanget och en dröm som vi har, när vi ändå håller på, är att IDG ska öppna ett forum/marknadsplats där vi, alla prenumeranter på någon av deras tidningar, ska kunna köpa program där till attraktiva priser. IDG testar sedan länge program och beskriver olika lösningar och produkter på ett föredömligt sätt och de har den kompetens som krävs för detta, varför en ny typ av marknadsplats, typ billiga appar hos iTunes, borde vara intressant både för oss konsumenter och för olika programföretag, som då slipper allt det här med marknadsföring och fysisk distribution.

-Ännu är det inte förbjudet att drömma.
 

Med vänlig hälsning
 
Roffe


 

 

 

 

 

 

 

 


                                                                                     

AKTUELLT och LäNKAR
Nyheter från IDG:Nyheter via Nyhetsrubriker


Forum m.m.
Linux Forums
Microsoft Forums
Novell Users International
Novell Connection Magazine
Training Services

Länkportaler
CatWeb Infart Internetstart

Nyhetsportaler
Ny teknik Dagens Media IDG

Några WEB-Mailsidor
b-one
Bostream
Bredbandsbolaget
Chello
Com hem
Gmail
Home.se
Hotmail
MyRealBox
Surftown
Telia

Vi använder GWAVA som SPAM filter för Epost
 
 
Behöver Ni en konsult Ring Tomas på Knowell han kan hjälpa dig med allehanda uppdrag.  Tfn. 070-541 03 20
 
 
 

Webredaktör: Webredaktören | Teknikansvarig Magnus | Kontakta föreningen

Copyright © 2011 NetWork Users Sweden Sverige. All rights reserved