NetWork Users Sweden        
Startsida - Årsmöte - Styrelsen - Förmåner - Om - Bli Medlem
 

 

Molntjänster och vad som komma skall      2012-01-05

Hittills och som så ofta annars, fantiseras och diskuteras mest vad effekterna skall bli för för företag och därmed indirekt för (IT-)anställda då nya tekniker står för dörren. Nu är det Molntjänster som är hetast och precis som tidigare kretsar det mesta kring möjligheter och risker för företagen.

För mer än 10 år sedan skrev jag till Novell Inc. och frågade bl.a. om de hade upptäckt vilken marknad hemmen kunde bli för dem. I första hand efterlyste jag en enkel men säker Filhanterare för hemmet där familjen kunde lagra sina filer och dela på resurser och göra detta med betryggande säkerhet, dvs att alla kunde få ha sina egna privata konton på en Filhanterare. Ett så enkelt operativsystem som NetWare 2.0 skulle passa utmärkt för ett hemma-LAN, men folket på Novell besvarade inte ens brevet.

Det finns idag fortfarande inget bra system för hemmen, men dessbättre kommer förmodligen kommande molntjänster att råda bot på denna uppenbara brist, som dock hade kunnat lösas för länge sedan om någon aktör bara hade förstått vidden och potentialen av hemmamarknaden. Dock kommer det fortfarande att finnas folk som jag, som vill ha både hängslen och livrem och som därför fortfarande letar efter en prisvärd filhanterare för hemmet, som kan hantera backuper, skrivare och fillagring med fullgod privacy.

Nu står vi så ånyo inför ett paradigmskifte, där molntjänster och mobilitet kommer att innebära stora förändringar på marknaden. Teleoperatörer kommer att slåss med och mot aktörer som Google, Samsung, LG, Ericsson och Microsoft, för att nämna några och eftersom TV-n är en central företeelse i våra hem idag och för att TV-n nu snabbt blir nätverks- och Internet-baserad (dvs en ren dator) och interaktiv med massor av kringtjänster, kommer förmodligen aktörer som Boxer, Com Hem, Viasat och Canal Digital att få det svettigt. -Hur många videobutiker finns det idag jämfört med för 10 år sedan?

Med Internet-baserad TV och mobilt Internet kommer man samtidigt att kunna ha många TV-apparater (inkl. vanliga PC:er), både hemma eller i sommarstugan och dessutom ha möjlighet att via datorn titta på TV på hotellet, via eget mobilt abonnemang eller hotellets WiFi (Wireless Fidelity ) och man kommer dessutom att kunna se och spela in hur många kanaler samtidigt som man vill, tror och hoppas jag. Dagens teknik känns emellertid ganska förlegad och ålderstigen, varför jag och många andra säkerligen ser fram mot ett skrotat oligopol mot en mer öppen och mer flexibel marknad.

//Roffe


 

 

 

 

 

 

 

 


                                                                                     

AKTUELLT och LäNKAR
Nyheter från IDG:Nyheter via Nyhetsrubriker


Forum m.m.
Linux Forums
Microsoft Forums
Novell Users International
Novell Connection Magazine
Training Services

Länkportaler
CatWeb Infart Internetstart

Nyhetsportaler
Ny teknik Dagens Media IDG

Några WEB-Mailsidor
b-one
Bostream
Bredbandsbolaget
Chello
Com hem
Gmail
Home.se
Hotmail
MyRealBox
Surftown
Telia

Vi använder GWAVA som SPAM filter för Epost
 
 
Behöver Ni en konsult Ring Tomas på Knowell han kan hjälpa dig med allehanda uppdrag.  Tfn. 070-541 03 20
 
 
 

Webredaktör: Webredaktören | Teknikansvarig Magnus | Kontakta föreningen

Copyright © 2011 NetWork Users Sweden Sverige. All rights reserved